Üdvözlünk mindenkit a gombnyomásra elvégzett precíziós épület- és területfelmérések korában!

Minden bizonnyal az elmúlt évtizedek legörömtelibb eseménye címre pályázhatna a 3D térszkenner, amennyiben építészekkel, mérnökökkel, földmérőkkel beszélgetnénk.

A berendezés olyan nagymértékben forradalmasította a mérési folyamatokat, ahogy arra korábban szinte alig volt példa. A korábbiaknál egyszerűbb és gyorsabb mérések, valamint a precízebb eredmények, az automatizált és villámgyorsan elkészülő rajzok önmagukért beszélnek.

A 3D térszkennerek csendes, de annál magabiztosabb térnyerésének lehetünk manapság tanúi, aki valaha használta már, vagy legalább látta működés közben, az pontosan tudja, hogy miért.

A térszkenner egy olyan berendezés, ami…

A 3D lézerszkennerek egy speciális fajtája a 3D térszkenner, amely különösen épületek, területek felmérése során nyújt kiemelkedően nagy segítséget a szakembereknek.

A technológia ugyan már nem számít újdonságnak, de azért egyelőre hagyományosnak sem lehetne mondani és biztosak vagyunk benne, hogy sokan még csak most ismerkednek a 3D lézerszkennerek világával.

A technikai újítás eredményeként a 3D lézerszkenner alapján működő térszkennerek a mérőállomással végzett hagyományos geodéziai felmérések pontosságát a fotogrammetria rendkívül nagy részletességével ötvözik.

Bármely más mérőeszközzel összehasonlítva a már-már hihetetlen pontosságot, a berendezés sokoldalúságát és a kapott eredmények, képek részletgazdagságát lehetne kiemelni.

Egy 3D térszkenner tökéletes megoldás, ha valaki tereket, helyszíneket, épületeket, vagy éppen nagyméretű gépeket szeretne felmérni vagy 3D modelljét elkészíteni. A FARO Focus 3D térszkenner akár 330 méteres hatótávolságban is képes olyan felvételeket készíteni a mérés tárgyáról, amit korábban elképzelni sem tudtunk volna.

Adattengerből használható ábrák és rajzok

Másodpercenként több ezer, vagy akár több tízezer pontot képes felmérni a műszer, ebből az adattömegből pedig a hozzárendelt szoftvernek köszönhetően akár már a következő másodpercben kész felvételek, rajzok állnak a szakemberek segítségére.

Koordináták, szintvonalas rajzok, metszetek és távolsági adatok nyerhetők ki a pontfelhőből rövid idő alatt. A mérést végző személy helyett a térszkenner szinte mindent megcsinál.

A szoftver nyújtotta lehetőségek önmagukban lenyűgözők, közvetlenül az elvégzett (gombnyomásra, automatikusan) mérés után, már láthatjuk is a felvételeket 3D-ben, pontosan úgy, mintha a terepen állnánk, és ott néznénk körbe.

A felmérés eredményeként rendkívül pontos adatokat kapunk, az ezek segítségével előállított (terep)modell, illetve szintvonalrajz segítségével pedig értelemszerűen szintén pontos térfogatmérések, köbtartalom-számítások végezhetők el.

Régi motorosoknak bizonyára élénken élnek az emlékeikben azok a pillanatok, amikor egy nehezen mérhető felülettel álltak szemben, a 3D térszkenner segítségével ezektől a fejvakargatós, szenvedős munkafázisoktól is megszabadulunk.

Mobilis felépítés, egyszerű használat

Fentebb már említettük, hogy szó sincs arról, hogy egy teljesen új technológiáról van szó, az azonban mindenképp említésre méltó, hogy ezeket a mérőműszereket nem statikus monstrumként kell elképzelnünk.

A 3D lézerszkenneres technológián alapuló térszkennerek hordozható berendezések, a szkennert mindössze az állványra kell rögzíteni, és a megfelelő beállítások elvégzése után már lehet is dolgozni vele.

A kisebb méretű és ebből kifolyólag kis súlyú térszkennerek közül is kiemelkedik a FARO Focus 3D, amely 2010-ben jelent meg a piacon a legkisebb és legkönnyebb 3D térszkennerként, amelynek az ára is kedvezőbbnek bizonyul a hasonló teljesítményű társainál.

Ezekkel a hordozható és könnyen kezelhető térszkennerekkel bárkinek gyerekjáték az adott terület, épület, vagy nagyméretű tárgy (pl. alkatrész) felmérése.

A versenytársaknál négyszer könnyebb és ötször kisebb FARO 3D szkenner igazi innovációt jelent a nagy terek és épületek lézerszkenneres dokumentációja terén. A FARO közepes, illetve nagy távolságra pozícionálta a készülékeit, ennek megfelelően 30, 130 és 330 méteres távolságban történő lézeres felmérést tesznek lehetővé a FARO 3D térszkennerek.

A fent megadott távolságon belül pedig szinte végtelen számú azon területek és tárgyak száma, ahol és amelyeken elvégezhetők a szükséges mérések a 3D térszkennerrel. Tényleg csak érdekesség gyanánt, de nekünk a következőkről van tudomásunk, ahol sikerrel használták a tárgy- és térdokumentáció során a 3D térszkennert:

 • építészet
 • kulturálisörökség-védelem
 • épületinformáció-modellezés
 • törvényszéki ügyek
 • építőipar
 • hajóépítés
 • feldolgozóipar
 • minőség-ellenőrzés
 • látványtervezés
 • számítógépes grafika
 • épületrekonstrukció
 • tervdokumentáció előállítása
 • földmérés, monitoring
 • környezet felmérése
 • homlokzatok mérése
 • baleseti helyszínelés
 • régészeti feltárások
 • repülőgépipar
 • formatervezés, stb.

GPS, WLAN, nagy teljesítményű akkumulátor

A FARO Focus 3D térszkenner az integrált GPS-vevő segítségével könnyűszerrel, pontosan határozza meg a mérési helyszíneket, ez komoly segítség a mérést végzőnek, mind a helyszín, mind a mérés időpontjának illesztése tekintetében.

Említettük már a kis súly és kis méret előnyeit, és ha megnézzük a FARO térszkenner paramétereit (24 x 20 x 10 cm; 5,2 kg), majd összevetjük egy hasonló teljesítményű berendezéssel, akkor egészen megdöbbentő a különbség. A térszkenner és a hozzá tartozó állvány könnyedén szállítható és felállítható, a munka jóval egyszerűbb így, mint korábban.

Szoktuk mondani, hogy a terület (épület, alkatrész, stb.) szkennelése csupán egy gombnyomással elindítható, és ez természetesen meg is felel a valóságnak. Azzal az apró kiegészítéssel, hogy a FARO térszkenner WLAN távirányítóval, a távolból is üzemeltethető, hogy semmi ne zavarja meg a legpontosabb mérési eredmények elérését.

A szerkezet persze igényli az előzetes beállítások elvégzését, mielőtt elkezdjük vele a szkennelési eljárást, ezért természetesen szakmai háttértudás nem árt a 3D térszkenneléshez. A beállítások elvégzése, az optimalizálás után viszont már tényleg pont annyira bonyolult a szkenner üzemeltetése, mint egy televízió be- és kikapcsolása, csatornaváltás nélkül.

Adatok rögtön, automatikusan

Megbízható és rugalmas eszközről van tehát szó, amelyről az adatok rögtön a szkennelési eljárás befejezése után importálhatók arra a számítógépre, amelyen a térszkennert támogató szoftver fut.

A szkenner a felvett adatokat egy SD kártyára rögzíti, amelyet könnyedén áthelyezhetünk a számítógép leolvasójába, és már meg is kezdődhet az adatok importálása, elemzése, és az azok segítségével felállított rajzok, látványtervek, 3D-s képek elemzése.

A FARO Focus 3D térszkenner ötvözi az egyszerűséget a pontossággal, éppen ezért egyáltalán nem meglepő, hogy egyre többen, sokszor egymástól teljesen különböző területeken használják. A már korábban felsoroltak mellett előszeretettel használják az építészeti, ipari terület mellett például balesetrekonstruálásnál is.

Igazán mobilissá a kis mérete, és súlya, valamint az SD kártyára történő adatrögzítés mellett az akkumulátora teszi, amely 4,5 órás üzemidőt engedélyez a FARO 3D térszkennernek.

Ez a jövő?

Ez a jelen, a jövőre még várnunk kell egy kicsit, mindenesetre, aki lépést akar tartani a kor követelményeivel és a versenytársakkal, az egyre kevésbé spórolhatja meg a 3D térszkennert.

Nem mondjuk persze senkinek, hogy azonnal rohanjon a legközelebbi FARO márkaboltba, de a szolgáltatók feltérképezése után azt javasoljuk, hogy a következő projektjüknek egy FARO 3D térszkennerrel vágjanak neki.

A lenyűgöző egyszerűsége és a kérlelhetetlen pontossága egész biztosan magával ragad mindenkit, és hamar belátható, hogy ami ma irreálisan magas kiadásnak tűnik, az már holnap egy költséghatékony befektetésnek fog látszani, mert az is.

A FARO térszkennerek megvásárolhatók és bérelhetők is (megéri bérelni?), a piaci igényeknek megfelelően ma már mindkét opcióra találunk bőven megoldást.

Szakértői segítségre van szüksége?

Forduljon lézerszkenner szakértőinkhez

Szakértővel szeretnék beszélniTovább a kapcsolatfelvételhez...